Media and Information Literacy Week 2021

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ 2021

Οι Δράσεις του Σχολείου μας…

5η Ελληνική Εβδομάδα Γραμματισμού Στα ΜΜΕ

Η ομάδα των DigiTEENS.gr μεγαλώνει και φέτος! Το Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα Καβάλας στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, του DCN Global, του International Peace Journalism Lab, του THISAM και της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προσκάλεσαν μαθητές εκπροσώπους σχολικών μονάδων Γυμνασίων και Λυκείων από όλη τη χώρα σε διαδικτυακές συναντήσεις από τις 16 έως τις 20 Νοεμβρίου 2021. Μια σημαντική προσπάθεια εξοικείωσης των Ελλήνων πολιτών με τα παραδοσιακά και νέα ΜΜΕ σε ό,τι αφορά την κριτική πρόσληψη και αξιοποίηση κάθε είδους πληροφορίας και μηνύματος. Στόχος της δράσης ήταν η προώθηση της έννοιας του Γραμματισμού στα ΜΜΕ καθώς και καινοτόμες προσεγγίσεις αντιμετώπισης των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης για την κοινωνική ευημερία και την πολιτειακή συνείδηση.

Περισσότεροι από 100 μαθητές από σχολικές μονάδες από το Διδυμότειχο μέχρι τα Δωδεκάνησα προστέθηκαν φέτος στην παρέα των ενεργών εφήβων πρεσβευτών καταπολέμησης της παραπληροφόρησης στην ψηφιακή εποχή. Συντονιστές των δράσεων:

Νίκος Παναγιώτου

Αναπλ. Καθηγητής του Α.Π.Θ., Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, InternationalPeaceJournalismLab&DCNGlobalDirector

Χρύσα Λάζου

Εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Αμυγδαλεώνα Καβάλας, Υποψήφια Διδάκτωρ ΔΙΠΑΕ και Συντονίστρια του Προγράμματος DigiTEENS.gr

Την εκδήλωση χαιρέτησε η κ. Γκίκα Αναστασία, μέλος της μόνιμης αντιπροσωπίας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες με αρμοδιότητα σε θέματα Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωσηκαι πρώην Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας.

Οι μαθητές συμμετείχαν σε έναν ανοιχτό διάλογο για τη στάση τους απέναντι στην παραπληροφόρηση, σχημάτισαν ομάδες εργασίας για τη διάκριση της έγκυρης πληροφόρησης μέσω παιχνιδοποίησης και διαμοιράστηκαν εντυπώσεις.

Ο ουσιαστικός διάλογος και οι εξαιρετικές τοποθετήσεις των μαθητών των σχολικών μονάδων που συμμετείχαν πρόσφερε ευοίωνα μηνύματα για την υπεύθυνη στάση ζωής των αυριανών πολιτών στην ψηφιακή εποχή.

Σχολεία που συμμετείχαν:

Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα Καβάλας

7ο Γυμνάσιο Καβάλας

2ο Πρότυπο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

3ο Γενικό Λύκειο Τρίπολης

1ο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου

9ο Γυμνάσιο Τρικάλων

2ο Γυμνάσιο Ξάνθης

Γυμνάσιο Γενναδίου Ρόδου

Γυμνάσιο-ΛΤ Αλοννήσου

ΕΠΑΛ Καστοριάς

Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Πρότυπο ΓΕΛ Αναβρύτων

ΓΕΛ Νεστορίου

Γυμν. Περίστασης Ν. Πιερίας

Εσπερινό Γυμνάσιο – ΛΤ Κω

2ο Γυμνάσιο Κατερίνης

1ο ΓΕΛ Καβάλας

1ο Γυμνάσιο Καβάλας

4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

1ο Γυμνάσιο Σερρών

Γυμνάσιο Ν. Καρβάλης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ